Thursday, April 2, 2009

kuih gulung kuah kari

Anak-anak suka masakan ini..ianya simple tengok pun tak cantik..tapi sedap dan mengenyangkan..entahlah..asalnya kuih ketayap tapi tak suka inti..buang inti ..makan dengan kari..sedapp pulak

bhg.1

500 g tepung gamdum ( ayak dulu ya )
1/4 tin susu cair
1 biji telur
garam secukup rasa
air

bhg. 2
Kari semalam (kalau ada)
atau pun masaklah kari ikan atau ayam yang agak cair dan kurang pedas

cara-caranya

bancuh semua bahan bhg. 1 dalam mangkuk. kira-kira sedikit cair dan boleh dilenggang dalam frying pan.
panaskan frying pan (kuali pun boleh tapi ia akan menyebabkan tepung menebal dibahagian tengah)
frying pan tak perlu sapuan minyak tapi kalau nak wangi sapukan sedikit majrin
agak panas, senduk bancuhan dan tuangkan ke pan dan lenggang (macam nak buat ketayap la jugak)
dah masak angkat, gulungkan dan letak dalam pinggan
ulang sehingga habis
sudah siap potong gulungan tepung tadi menyerong..nampak cantik bila susun dalam bekas

sediakan kuah (kari) dan hidangkan sebagai ganti makan malam tau sarapan pun boleh.
kalau puan-puan pandai menghias lagi la cantik dan berselera anak-anak nak makan.

Cuba lah..

No comments:

Post a Comment