Friday, May 6, 2011

Asam Tumis Ikan Seludu



Masak Asam Tumis (Ikan Seludu/Mayong)
(orang Kedah panggil ikan pelotan)

Bahan-gahannya
I kilo ikan Mayong/Seludu dipotong (1 ½ inci tebal)
Asam Jawa (perahan – secukupnya)
Bungan kantan (kalau suka)
5 batang kacang Bende
Daun kesum
3 batang serai
Sedikit hirisan bawang merah dan halia

Bahan-bahan untuk dikisar

10 biji cili Kering
5 biji cilia api
5 ulang Bawang Merah
3 ulas bawang putih
20 biji lada hitam
1 inci halia

2 Sudu minyak untuk tumisan

Cara-caranya
1. Panaskan minyak
2. Tumiskan hirisan halia dan bawang merah sehingga wangi
3. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi dan kacau sehingga masak
4. Masukkan perahan asam jawa, serai, daun kesum dan bunga kantan
5. Masukkan air, garam dan perasa secukupnya dan biarkan hingga mendidih
6. Masukkan bende dan biarkan agak masak, tutup api.

Hidangan siap untuk 5 orang.

No comments:

Post a Comment